Begroting 2021

menu

Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst West Brabant (GGD)

Vestigingsplaats
Breda

Beoogd effect
Gezonde burgers die vanuit eigen kracht een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Beleidsvoornemens
De ambities van de GGD zijn:

  • bijzondere aandacht voor sociaal-medische crisistaken;
  • verdere stappen zetten voor een gezonde en veilige leefomgeving;
  • preventie verbreden en verdiepen (zowel qua gedragsverandering als in de vorm van vaccinaties);
  • gezondheidskansen voor iedereen (speciaal gericht op kwetsbare groepen);
  • een moderne, eigentijdse dienstverlening;
  • versterking van de ‘driehoek’ onderzoek-beleid-praktijk.

Risico's

  1. Doorvoering van de flexibilisering (verkleinen basistakenpakket) en meer plustaken (facultatieve taken) kan leiden tot ongedekte vaste kosten bij de GGD.
  2. Aard en omvang van ontwikkelingen van buitenaf nemen dusdanig toe dat de structurele verhoging van de gemeentelijke bijdrage per 2021 onvoldoende is.
  3. De relatie tussen het verloop van de corona-pandemie en de financieringsafspraken met het Ministerie van VWS.

Effect op kwaliteitsverbetering, krachtenbundeling en kostenbeheersing (3 K's)
Dit samenwerkingsverband is een wettelijk verplichting op basis van de Wet publieke gezondheid. Het is onze plicht om deze instelling, samen met 15 andere gemeenten, in stand te houden. De gedachte achter dit samenwerkingsverband is wel dat het bundelen van krachten in één organisatie leidt tot kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. Omdat dit is ingevoerd vanuit een wettelijke verplichting is niet concreet te maken wat dit aan (financiële) besparingen oplevert. Stelling is wel dat als individuele gemeenten deze taken zelf moeten uitvoeren, dit niet efficiënt en effectief zou zijn. Er is echter geen realistische vergelijking te maken waarmee besparingen in exacte bedragen kunnen worden aangetoond.

Richtlijnen kaders begroting 2022
Aanvullende financiële richtlijn
Door de coronacrisis heeft de GGD momenteel te maken met een verdubbeling van de taken en van de omvang van de organisatie. Naast waardering voor de wijze waarop invulling gegeven wordt aan deze omvangrijke werkzaamheden dient voldoende ruimte gegeven te worden om deze taken uit te kunnen voeren. Uitgangspunt is dat dit alles geschiedt binnen de door het Rijk beschikbaar gestelde extra middelen.

Beleidsmatige richtlijnen

  1. De GGD voert in West-Brabant de in de Wet Publieke gezondheid aan de gemeenten opgedragen taken uit. Dat gaat ook over taken die vallen onder de Jeugdwet, Omgevingswet en de wet op de Veiligheidsregio’s. De GGD blijft alert op de rol die zij in ketenaanpakken heeft, waarbij passende aansluiting op het lokale beleid leidend is. Voor kwetsbare inwoners die onvoldoende regie kunnen voeren levert de GGD in afstemming met ketenpartners de benodigde bijdrage aan een adequaat vangnet.
  2. De 3 in de ‘Agenda van de Toekomst’ opgenomen (hoofd)ambities zijn leidend voor de opstelling van de Begroting 2022. De GGD zorgt er tevens voor dat in deze begroting:
    a. De in overleg met gemeenten aangescherpte prestatie-indicatoren zijn opgenomen, om beter zicht te verkrijgen in de te behalen resultaten.
    b. Een overzicht is opgenomen met een uitsplitsing van de kosten van de basistaken en de kosten van de aanvullende ambities die de GGD bovenop deze taken uitvoert.
    c. Aangegeven wordt welke taak/taken – op basis van de in 2021 uitgevoerde verkenning – mogelijk uit het basistakenpakket gehaald kunnen worden en in volgende jaren als plusproduct kunnen worden ingekocht.
  3. Eén van de ambities van de GGD is de verdere uitbouw en versterking van de preventieve taken. Belangrijk onderdeel hiervan is het regionaal en lokaal invulling geven aan het Nationale Preventieakkoord; dit via het maken van onderbouwde keuzes in maatregelen. In goede samenwerking met gemeenten en lokale ketenaanpakken bouwt de GGD voort aan maatregelen die inwoners stimuleren “de gezonde keuze te maken”.
  4. Voor de ‘Modernisering van de GGD-dienstverlening’ heeft het Algemeen bestuur ingestemd met de vorming van een bestemmingsreserve van € 300.000 (vanuit het positief resultaat 2019). In de begroting 2022 is een beschrijving opgenomen van deze moderniseringsslag en de effecten hiervan plus inzicht in het verloop van deze reserve.
  5. De coronacrisis heeft ongetwijfeld een effect gehad op de reguliere taken van de GGD. Graag zien wij aangegeven wat de gevolgen zijn op het gebied van het verlies in reguliere wettelijke gezondheidstaken.

Bijdrage gemeente

2020

2021

Begroting

1.677.000

1.723.000

Resultaat

2020

2021

Resultaat

0

0

Vermogen

01-01-2021

31-12-2021

eigen vermogen

4.469.000

4.550.000

vreemd vermogen

10.500.000

10.500.000