Begroting 2021

menu

Participatiewet

Werkplein 2020
Het Werkplein wijzigt de eerder vastgestelde werkpleinbegroting 2020. Dit leidt voor Etten-Leur tot meer kosten omdat we meer uitkeringslasten hebben. Dit komt door de toename van het aantal inwoners dat een uitkering ontvangt sinds het uitbreken van de coronacrisis. In de eerder vastgestelde Werkpleinbegroting werd nog uitgegaan van een daling van het aantal uitkeringsgerechtigden met 1%. Deze begroting was opgesteld voor de coronacrisis. Inmiddels is duidelijk dat dit niet haalbaar is door de economische recessie, die ontstond. Het BUIG budget (Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorzieningen Gemeenten) voor 2020 is verhoogd met € 775.000. We verwerken dit in de begroting.

Werkplein 2021
In onze begroting 2021 verwerkten we de Werkpleinbegroting 2021. Deze Werkpleinbegroting 2021 werd ook opgesteld voor de uitbraak van de coronacrisis. We verwachten dat het aantal bijstandsgerechtigden volgend jaar sterk toeneemt. Het Werkplein zal daarom in het eerste kwartaal 2021 een nieuwe begroting aanbieden waarin de gevolgen van de coronacrisis zijn verwerkt. De verhoging van het BUIG budget 2021 (€ 721.055) verwerken we daarom budgettair neutraal in de begroting.

Tozo
In april riep het Rijk de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in het leven om zelfstandigen die getroffen zijn door de coronacrisis financieel te ondersteunen. Het Werkplein voert deze regeling voor de gemeente Etten-Leur uit. Tot en met juli ontving het Werkplein 549 aanvragen. De Tozo-regeling is een rijksregeling waarvoor het Rijk geheel garant staat. De middelen die we voor de Tozo-regeling ontvingen, verwerkten wij dan ook budgetneutraal in de begroting 2020.

Werkvoorzieningschap (WVS)
Ook WVS heeft te kampen met de gevolgen van de coronacrisis. Het WVS heeft te maken met omzetverlies door de economische recessie en een deel van de kwetsbare populatie werknemers kan om gezondheidsredenen niet ingezet worden.

Van het Rijk ontving Etten-Leur van maart tot en met mei 2020 compensatie voor de uitvoering van de sociale werkvoorziening. Ook ontvingen we een extra rijksbijdrage voor de toegenomen loonkosten voor de sociale werkvoorziening.

De compensatie voor juni tot en met december maakt het Rijk later dit jaar bekend. Vooralsnog gaan we ervan uit dat deze compensatie voldoende is om de feitelijke schade die WVS door de coronacrisis ondervindt op te vangen. De compensatiebijdrage van het Rijk en de compensatie voor de toegenomen loonkosten betaalden we door aan WVS.

Risico’s
Zoals aangegeven heeft de coronacrisis een sterke impact op de begrotingen van het Werkplein en WVS. Zowel Werkplein als WVS bieden wanneer meer zicht is op de gevolgen van de coronacrisis een nieuwe begroting voor 2021 aan.

De consequenties voor onze begroting zijn sterk afhankelijk van de mate waarin het Rijk compensatie biedt voor de toename van de uitkeringslasten via het budget BUIG en de budgetten die we ontvangen voor de uitvoering van de sociale werkvoorziening. De hoogte van deze budgetten worden deels bekend gemaakt via de septembercirculaire.