Begroting 2021

menu

Wet maatschappelijke ondersteuning

Maatwerkvoorziening Begeleiding
De afgelopen jaren steeg het aantal inwoners dat een beroep doet op de maatwerkvoorziening Begeleiding. In 2020 steeg het aantal inwoners en indicaties voor Begeleiding tot en met augustus niet. Er is wel een lichte toename van de complexe en daarmee duurdere situaties.
Deze stabilisatie kan veroorzaakt worden door het coronavirus, waardoor inwoners een aanvraag voor Begeleiding uitgesteld hebben. Het is mogelijk dat het komende najaar deze inwoners alsnog een beroep doen op deze voorziening .

Op basis van de huidige gegevens, gebaseerd op de realisatiecijfers van 8 van de 13 periodes, gaan we ervan uit dat de middelen die we opnamen in de begroting 2020 (inclusief de bijraming in de eerste bestuursrapportage 2020) voldoende zijn. We krijgen steeds beter inzicht in het verloop van aantallen indicaties en kosten. Het jaar 2020 is echter een bijzonder jaar vanwege de coronacrisis. De stabilisatie, die we nu zien, wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de coronacrisis, waardoor inwoners een aanvraag voor Begeleiding uitgesteld hebben. Omdat we dit najaar een inhaalslag verwachten van het aantal inwoners dat een beroep doet op Begeleiding, maar niet weten hoe groot deze is, verhogen we het budget 2020 voor de maatwerkvoorziening Begeleiding éénmalig met € 100.000.

Maatwerkvoorziening Huishoudelijke ondersteuning
Door de invoering van het abonnementstarief in 2019 steeg het aantal inwoners dat een beroep doet op de maatwerkvoorziening Huishoudelijke ondersteuning fors. Deze stijgende lijn zet zich ook voort in 2020, maar minder sterk. Ook dit kan een gevolg zijn van de coronacrisis. Ook hier kan het zijn dat er in de tweede helft van 2020 een inhaalslag plaatsvindt. Maar op basis van de huidige gegevens, gebaseerd op de realisatiecijfers van 8 van de 13 periodes, gaan we ervan uit dat de opgenomen middelen in de begroting 2020 toereikend zijn. Mocht de inhaalslag groter zijn dan we nu verwachten, dan rapporteren we dit bij de jaarrekening 2020. Wanneer dat nodig is stellen we bij de eerste bestuursrapportage de begroting voor 2021 bij.

Eigen bijdrage Wmo
Door de invoering van het abonnementstarief wordt de eigen bijdrage vanaf 2020 per maand geïnd in plaats van per vier weken. Door deze wijziging kon het Centraal Administratie Kantoor de eigen bijdrage vanaf januari 2020 niet innen. Hierdoor ontvingen we tot op dit moment nog geen inkomsten van de eigen bijdragen. De inning vindt vanaf augustus met terugwerkende kracht plaats. Ook besloot het Rijk om door de coronacrisis de eigen bijdrage voor iedereen gedurende de maanden april en mei niet te innen. We ontvangen hiervoor compensatie van het Rijk.

Omzetderving en meerkosten als gevolg van corona
De richtlijn van het Rijk was om de continuïteit van zorg en ondersteuning te waarborgen en zorgaanbieders te compenseren voor de financiële gevolgen van de coronacrisis, zowel voor omzetverlies als het maken van meerkosten. Voor beide onderdelen worden we gecompenseerd. De bedragen zijn nog niet bekend. In de septembercirculaire ontvingen we hierover nog geen duidelijkheid. Het uitgangspunt hierbij is dat we niet meer compensatie bieden aan zorgaanbieders dan dat we als compensatie van het Rijk ontvangen.

Risico’s
Op basis van de huidige gegevens hebben wij geen exact beeld wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor met name de maatwerkvoorzieningen Begeleiding en Huishoudelijke Ondersteuning. Dit wordt de komende maanden duidelijk. Daarom verhogen we het budget 2020 voor Begeleiding met € 100.000. Bij de jaarrekening rapporteren we over de werkelijke uitgaven. Dan kunnen we meer zeggen over de te verwachten uitgaven voor 2021 en volgende jaren. Eventuele wijzigingen verwerken we in de eerste bestuursrapportage 2021.