Begroting 2021

menu

Wat gaan we hiervoor doen in 2021?

Doelstelling 1: De score voor de sociaal culturele woonomgeving (op een schaal van 1-100) bedraagt minimaal 50.

1.1 We stellen een herziening van het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ vast. De herziening bevat onder andere aangepaste regels voor zorgvuldige veehouderij (vertaling provinciale Omgevingsverordening), de wensen vanuit het raadsprogramma (onder andere nieuwe functies vrijkomende agrarische bebouwing en aangepaste regeling bijgebouwen), huisvesting seizoenarbeiders en teeltondersteunende voorzieningen. Ook herstellen we gedurende de afgelopen jaren gebleken tekortkomingen.

1.2 We leggen tijdig (vóór 1 januari 2022) het ontwerp van bestemmings- en wijzigingsplannen die in voorbereiding zijn ter inzage. Zo voorkomen we dat deze plannen onder de regels van de Omgevingswet vallen en we dubbel werk moeten doen.

1.3 We stellen de omgevingsvisie vast (integraal strategisch beleid voor de fysieke leefomgeving als basis voor het omgevingsplan en de omgevingsprogramma's).

1.4 Op 1 januari 2022 voldoen we aan de eisen van de Omgevingswet voor de omzetting van geldende bestemmingsplannen, verordeningen en een deel van het Activiteitenbesluit naar het omgevingsplan.

1.5 We beschikken over een standaardpakket aan regels waarmee we vanaf 1 januari 2022 (nieuwe) initiatieven volgens de regels van de Omgevingswet kunnen afhandelen.

1.6 In overleg met (keten)partners beschikken we over nieuwe werkprocessen waarmee we nieuwe vergunningaanvragen, toezicht en handhaving volgens de regels in de Omgevingswet kunnen afhandelen.

1.7 We voldoen aan de minimale eisen voor aansluiting op de landelijke portal voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

1.8 We verwerven gronden afhankelijk van de keuzes in de omgevingsvisie voor stedelijke uitbreiding. Eventuele verwerving van gronden op strategische binnenstedelijke locaties (waaronder het bedrijventerrein) is afhankelijk van het aanbod.

1.9 Op 1 januari 2022 voldoen we aan de eisen van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen.

Doelstelling 2: De waardering van de buurt als leefomgeving (op een schaal van 1-10) bedraagt minimaal 8,00.

2.1 We verwachten ongeveer 200 woningen aan de woningvoorraad toe te voegen (verdeling naar woningtype: 70% appartement en 30% grondgebonden woning, verdeling in categorie: 36% sociale huur, 17% middeldure huur, 3% goedkope koop en 44% middeldure en dure koop).

2.2 We werken in goed overleg met bouwende partijen en onze inwoners verder aan plannen die woningbouw mogelijk maken op tenminste de volgende locaties: Stationsplein (voormalige Rabobank), noordoosthoek Schoenmakershoek-Oost,
Anna van Berchemlaan 2 (huidige Nieuwe Nobelaerterrein), Kloostervelden en Wipakkerterrein.
We zorgen daarbij weer voor een gevarieerd aanbod van woningen in uiteenlopende prijsklassen. Een programma dat kansen biedt aan verschillende groepen actief woningzoekenden om een eerste of een volgende stap in hun wooncarrière te zetten.

2.3 We gaan actief aan de slag met uiteenlopende actuele huisvestingsvraagstukken (toenemende vraag naar betaalbare sociale huurwoningen, decentralisatie beschermd wonen en de leefbaarheid van wijken en buurten).

2.4 We werken verder aan eerder geformuleerde opgaven wonen met zorg.

2.5 We maken de jaarlijkse prestatieafspraken met de woningcorporatie Alwel en andere partners om diverse opgaven te realiseren.